Секој ден, за да го подобрите вашето здравје, треба да јадете барем еден портокал.

69

Користењето на цитрус треба да биде редовно, дури и во формат еднаш неделно. Научниците успеале да потврдат дека супстанциите содржани во нив значително ја подобруваат состојбата на органите на визуелниот систем и го штитат од развојот на многу проблеми поврзани со процесите на дегенерација поврзани со возраста.

Истражувачите од Универзитетот во Сиднеј (Астралија) доведоа до докази дека супстанциите што ја сочинуваат пулпата и кора од портокали се исклучително корисни за одржување на здрава состојба на ретината, во која негативните промени често се јавуваат како возрасни.

"Дури и кога јадете портокали и агруми само еднаш неделно, здравјето на очите значително се подобрува. Јадењето најмалку една портокал на ден ја зголемува веројатноста за делумна или целосна дегенерација на ретиналот за 60% одеднаш ", велат истражувачите во Американскиот журнал за клиничка исхрана.

Како дел од истражувачкиот проект на австралиски експерти, беа следени промени во состојбата на визиите во постарите лица и младите од Сиднеј и во други градови во Австралија, чија диета беше присутна од голем број антиоксидантни супстанции од флавоноиди од различни извори на храна. Овие набљудувања беа иницирани откако истражувачите забележаа кај животните дека антиоксидансите содржани во портокалите и цитрусите имаат многу корисен ефект врз клеточната структура на ретината.

Во студиите со луѓе, тоа беше потврдено: агруми се навистина корисни за визијата. Иако флавоноидите се наоѓаат во друга храна, портокалите и другите агруми се многу поефикасни во овој поглед. На пример, флавоноидите од чај, вино или јаболка го намалуваат ризикот од влошување на ретината само за 25-30%.

Според експертите, дегенерацијата на ретината е честа болест поврзана со возраста, што влијае на секоја седма постара личност. За да се заштитат од оваа болест, веруваат дека редовно да користат портокали и други агруми е особено важно кај младите.