Секој 8-ми не знае за присуство на висок крвен притисок

117

Секој осум човек што страда од висок крвен притисок дури и не знае за тоа. Во меѓувреме, ова нарушување е "тивок убиец", кој постепено доведува лице до смртоносни удари или срцев удар.

Британските истражувачи открија дека секој 8-ти возрасен жител на Англија живее со недијагностициран висок крвен притисок , за кој дури и не се сомнева. Сето ова ги става во ризик милиони луѓе со закана од мозочен удар и срцев удар. Високиот крвен притисок или хипертензија често се нарекува "тивок убиец", поради фактот што ова нарушување често се развива без никакви симптоми. Едно лице не е свесно за присуство на хипертензија, додека не падне жртва на тежок мозочен удар или срцев удар, што често резултира со смрт или тешка попреченост.

Имајте на ум дека денес, на располагање на повеќето луѓе постојат прифатливи и потполно сигурни домашни монитори за крвниот притисок, кои овозможуваат секојдневно да го мерете крвниот притисок. Ова е токму она што лекарите се обидуваат да го направат. Тие веруваат дека мерењето на притисокот треба да стане иста дневна рутина за лицето кое ќе ги четка забите или ќе ја мери температурата во случај на незгода. Колку порано се забележуваат патолошки промени во притисокот, толку е поголема веројатноста за навремен почеток на земање профилактички лекови.

Овој вид на лекови во голема мера го намалуваат ризикот од срцев удар и мозочен удар. Третманот на овие сериозни болести ја чини руската економија многу милијарди рубли, а стотици илјади луѓе умираат или стануваат инвалиди секоја година, поради фактот што едноставно не го следеа нивниот притисок на време.