Лекарите рекоа дека е подобро да се готви во микробранова печка

847

Во некои случаи, микробранова печка е препорачлива за готвење храна - ова беше повторно изразено од претставниците на науката. Значи, по студијата спроведена во Шпанија, нејзините автори го избрале овој шпорет како најдобар начин за зачувување на витамини во печурки.

Персоналот на Истражувачкиот центар за технологии за печурки во Ла Риоха спроведе серија експерименти, што резултираше со нивно сумирање: најдобро е да се готват печурки во микробранова печка или на скара.

Во текот на нивниот проект, научниците доживеале скоро сите методи на печење на готвење, познати при готвењето. Притоа, користеле бели печурки, шитаке, печурки од остриги и кралични печурки. Главната цел на експериментите беше да се одреди кој метод ни овозможува да ја зачуваме хранливата вредност на габите во најголема мера.

Специјалистите потсетија дека печурките содржат многу од највредните микроелементи за здравјето на луѓето: содржат протеини, цинк, селен, витамини од групата Б, а исто така и витамини Ц, Д и Е. Исто така, постојат многу диетални влакна во печурки, калории и масти, Напротив, малку. Со цел да не се уништат хранливите материи, несоодветен термички третман, експертите советуваат да ги готват во микробранова печка и на скара.

Имајте на ум дека неодамна, научниците, исто така, изразија дека е подобро да се подготви чај во микробранова - излегува дека е вкусно и поздраво.