Активноста на мозокот е поврзана со обликот на телото.

634

Финските научници од Универзитетот за применети науки Савонија во Куопио ја откриле односот помеѓу перформансите на мозокот и обликот на човечкото тело. Особено, тие откриле дека квалитетот на мозочната активност влијае на горниот дел од торзото.

"Можноста на мозокот директно зависи од одредени мускули, и постои врска помеѓу високото ниво на функциите на мозокот и добриот физички развој на горниот дел од човечкото тело", велат истражувачите од финскиот универзитет.

Овие специјалисти поканија 338 жени и мажи над 66 години да учествуваат во нивниот проект. Волонтерите по упатствата на научниците изведоа едноставни вежби со оптоварување на различни мускулни групи - во рацете, во градите и во нозете. Беше откриено дека мозочната активност на луѓето се зголемува во моментите кога мускулите во горниот дел на торзото работеле.

"Во тоа време беа активирани делови од мозокот одговорни за перцепцијата и обработката на информациите. Работата на мускулите на долниот дел од телото и тренингот со раце не влијае на функционалноста на мозокот ", рекоа авторите на студијата.

Претходно, специјалистите што го претставуваат Универзитетот Хајлендс, САД, дошле до заклучок дека редовното одење помага да се зголеми протокот на крв во мозокот, што доведува до подобрување на меморијата и когнитивните функции.

Во исто време, научниците ја оспоруваат популарната теорија поврзана со мозокот. Особено, тие тврдеа дека рибите и оревите, кои се сметаат за неверојатно корисни за мозокот, всушност, немаат толку голема потенцијална корист за тоа.