Идентификувани триесетина лекови кои се опасни за белите дробови

136

Се покажа дека речиси триесетина лекови кои се користат во третманот на артритис, рак и други болести може значително да ја влошат состојбата на белите дробови - велат научниците од Универзитетот во Манчестер (Велика Британија). Ефектот на овие лекови (поточно, нивните несакани ефекти), експертите во споредба со ефектот врз белите дробови на тутунот и загадениот воздух. Резултатите од нивното истражување се претставени во списанието за клиничка медицина.

Според предвидувањата на експертите на СЗО, до 2020 година третото место во рејтингот на причините за смртта ќе бидат зафатени со белодробни заболувања, посебно ХОББ. Во 80-90% од случаите, пушењето води до нејзин развој, но, според авторите на новата работа, употребата на лекови, исто така, ќе го промовира ширењето на белодробните заболувања.

Во објавувањето на публикацијата, научниците наведоа дека многу лекови препишани денес за пациентите имаат "сериозни несакани ефекти кои влијаат врз здравјето на белите дробови". Особено, таквите лекови може да го иритираат белодробното ткиво, да предизвикаат воспаление кај нив, да го промовираат растот на сврзното ткиво.

Овие прекршувања во функциите на белите дробови поради лекови, научниците се комбинираат во еден комплекс, кој добил име ДИЛИД. Тие анализирале повеќе од шест илјади случаи на ДИЛДД, опишани во 150 научни публикации, и утврдиле дека триесет видови на лекови негативно влијаат на респираторниот систем, предизвикувајќи појава на симптоми на нарушувања во белите дробови кои се типични за ДИЛДД.

Според нив, најчесто лековите пропишани како дел од терапијата за рак биле доведени до абнормалности во белите дробови - во скоро половина од случаите таквите лекови на онкопични пациенти ги оштетиле белите дробови. Слични ефекти биле забележани кај лицата кои користеле лекови за борба против реума и срцеви заболувања, како и кај пациенти кои биле пропишани антибиотици (нитрофурантоин и даптомицин) за третман на хронични бактериски инфекции на генитоуринарниот систем.

Сумирајќи, истражувачите забележале дека лековите што ги навестувале не секогаш предизвикуваат комплекс на белодробни заболувања ДИЈЛД (на крајот дозата и времетраењето на лекот влијаат на појава на проблеми со белите дробови).

"Не велиме дека пациентите треба веднаш да престанат да ги земаат - едноставно истакнуваме дека лекарите треба да го земат предвид присуството на несакани ефекти од лековите и да ги следат сите можни проблеми со респираторниот систем кога се користат", рече коавторот на проектот, д-р Јован Вотертон