Ракот на белите дробови наскоро ќе се третира со злато

295

Шпанските научници заклучиле дека наночестичките од злато можат да се користат во третманот на ракот на белите дробови. Овој скапоцен метал ја зголемува ефективноста на лековите дизајнирани да се борат со подмолен тумор.

Мали златни фрагменти се додаваат во посебен хемиски уред за зголемување на ефикасноста на третманот на рак на белите дробови . Научниците од Универзитетот во Единбург, заедно со колегите од Универзитетот во Сарагоса во Шпанија, само што ги завршија експериментите кои покажаа ефективност на лековите зајакнати со злато. Иако сеуште не се тестирани кај луѓето, се надеваме дека овој уред еден ден значително ќе ги намали сериозните несакани ефекти од хемотерапијата , помагајќи им точно да ги насочи заболените клетки и без оштетување на здравото ткиво. Имајте на ум дека златото е хемиски елемент со високо ниво на безбедност и има способност да ги забрза или катализира хемиските реакции.

Истражувачите ги проучувале својствата на метал, кои дозволуваат неговите каталитички способности да се користат во живите организми без никакви несакани ефекти. Уредот покажал високи перформанси по имплантација на зебрата во мозокот, што значи дека може да се користи и во други живи суштества. Научниците истакнуваат дека откриле претходно непознати својства на злато, а резултатите покажуваат дека наночестичките од овој метал може да се користат за безбедно ослободување на лекови во тумори.

Пред да се тестира оваа теорија за пациентите, треба да се направи многу работа, но веќе ова истражување е голем чекор напред. Еден убав ден, уреди со златни наночестички и лекови ќе бидат инсталирани директно кај пациенти со малигни тумори, со што ќе се минимизира ризикот од оштетување на здрави органи. И сето ова значително ќе ја подобри ефективноста на третманот на ракот на белите дробови , а исто така може да се користи за борба против тумори на мозокот и други неоплазми.