Научниците: зелениот чај може да биде најмоќниот лек за ракот

265

ACS Applied Nano Materials објави извештај за работата на истражувачите на Универзитетот во Свонси (Велика Британија): овие експерти велат дека употребата на екстракт од зелен чај може да постигне речиси целосно уништување на клетките на ракот во човечкото белодробно крило.

Британските хемичари научија да растат специјални наночестички во екстрактот од зелен чај кој може да ги убие клетките на ракот. Науката одамна е ангажирана во потрагата по алатки кои ја играат улогата на носители за медицински компоненти кои се борат против клетките на ракот. Во последниве години, откриени се неколку десетици супстанции кои се способни да го решат овој проблем, но сите тие имаат заеднички недостаток - способност да вршат токсичен ефект врз здравите клетки, предизвикувајќи ја нивната смрт.

Екстрактот од зелен чај им помогна на научниците да создадат наночестички кои имаат способност да ги уништат речиси сите клетки на ракот во белите дробови на лицето кога се осветлени со ласер, стои во статијата во едно списание. Експериментите покажаа дека чајниот екстракт може да се користи за составот во кој покрај него има и две други компоненти - кадмиум сулфат и натриум сулфид. Во овој "коктел" постојат многу специјални структури кои се способни да продираат во клетките на ракот за да произведат многу агресивни молекули кои ги уништуваат овие клетки однатре.

За време на експериментот, користејќи состав базиран на екстракт од зелен чај, научниците успеале да уништат околу 80% од клетките на ракот на белите дробови, на културите од кои бил тестиран ефектот на составот. Таков позитивен резултат, како што самите автори велат, отвора широк пат за употреба на зелен чај во производството на лекови за борба против ракот.

Претходно пишуваа дека научната работа го потврди исклучително позитивниот ефект на зелениот чај врз човечкиот мозок. Беше откриено дека главната компонента на овој пијалок - епигалокатехин галат - помага да се спротивстави на развојот на Алцхајмеровата болест. Покрај тоа, се покажа дека оваа компонента на чајот е една од ретките супстанции кои можат да навлезат во мозокот, надминувајќи ја крвно-мозочната бариера - физиолошката бариера помеѓу крвотокот и централниот нервен систем.