Мобилното зрачење предизвикало рак на мозокот и срцето за време на експериментот

144

За време на експериментот, научниците од американскиот Национален институт за хигиена на здравјето на животната средина симулираа телефонско зрачење што предизвикало кај животните раст на малигните тумори во мозокот и срцето. Експертите заклучија дека радио брановите што се користат во 2G и 3G мобилните телефони се способни да предизвикаат рак.

Во експериментот, научниците биле вклучени во речиси 200 стаорци и глувци кои се предиспонирани за развој на рак. Глодарите живееле во кафез, а нивното живеалиште ги имитирало ефектите на мобилните телефонски антени. Некои од овие животни биле родени од жени кои биле изложени за време на бременоста.

Пред две години, експертите веќе спроведоа сличен експеримент со влијанието на симулираната радио емисија на мобилни телефони на организмот на стаорци. Тогаш истражувачите заклучија дека зрачењето на мобилен телефон може да придонесе за појава на рак на мозокот и срцето. Сепак, резултатите од нивното истражување беа критикувани.

Во новиот проект, глодарите добија различни дози на зрачење. Дел од животните поминаа неколку месеци во слична ситуација, а другиот - речиси две години. Резултатите од новиот експеримент беа како што следи. Научниците успеаја да утврдат дека "зрачењето со радио бранови со фреквенција од 900 и 1900 мегахерци има канцерогена активност". Глувците изложени на мобилен телефон имале многу тумори, а повеќето од нив биле во црниот дроб, срцето и мозокот.

"Радио брановите што се користат во работата на 2G и 3G мобилните телефони може да предизвикаат рак на срцето, црниот дроб и другите органи", објавија организаторите на крајот од експериментот.

Нивната работа во оваа насока ќе продолжи.