4 популарни производи кои не се погодни за секојдневна употреба

1216

Овие производи се популарни, тие се присутни на табелата на просечниот руски и понекогаш се консумираат секојдневно. Но, експертите од областа на здравата исхрана истакнуваат дека дневната потрошувачка на такви прехранбени производи има поголема штета отколку добра.

Особено, производот, кој според научниците не е погоден за јадење секој ден, е месо - свинско, говедско, јагнешко. Се разбира, месото го снабдува телото со протеините кои му се потребни, но тоа не значи дека е потребно цело време, велат експертите. Според нив, потребни се шест до осум часа за телото да го вари месото. Злоупотребата на месо ќе придонесе за процесите со кои храната во цревата може да почне да изгние. За возврат, една студија од страна на вработените на Американскиот институт за истражување на ракот покажува дека: дневната потрошувачка на црвено месо може значително да ја зголеми тенденцијата на лицето да развие тумор во стомакот и цревата. Особено е опасно да се јаде месо варено на отворен оган.

Колбас е исто така популарен, но не погоден за дневна потрошувачка. Според научниците, повеќето колбаси содржат адитиви кои можат да придонесат за варење. Поврзан со дејството на овие адитиви на телото и развојот на дијабетес, хипертензија, коронарна срцева болест, рак. Експертите сметаат дека конзервансниот натриум нитрат е еден од најопасните колбасни адитиви. Според проценките на СЗО, штетата од потрошувачката на колбаси за телото е споредлива со штетата предизвикана од пушењето и консумацијата на алкохол.

Покрај тоа, експертите не препорачуваат секојдневна употреба на компири - прво, пржени и пире. Чипс апсорбира премногу масло или маснотии, што го отежнува црниот дроб и панкреасот. Пире од компири, кои содржат путер и млеко, имаат висок гликемичен индекс - ова јадење во голема мера го зголемува нивото на шеќер во крвта.

Вклучени во листата на популарни производи кои не се погодни за секојдневна употреба, и слатки колачи - бухти, сирење, колачиња итн. Според заклучокот на специјалистите од Институтот за исхрана на Руската академија на медицински науки, тестото практично е лишено од корисни компоненти. Дневната употреба на овој производ се заканува со појава на вишок тежина, запек, дијабетес и кардиоваскуларни болести, предупредуваат експертите.