Докторите повикале пијалок што му штети на црниот дроб повеќе вотка

2442

Употребата на овој пијалок предизвикува осиромашување на функциите на клетките на органи и ткива во човечкото тело.

Енергетските пијалоци кои содржат голема количина на кофеин предизвикуваат најзначајна штета за човечкото тело, изјави во интервју за весникот "24" доктор Анадолиј Печинка, доктор по медицински науки.

"Таквите пијалаци предизвикуваат осиромашување на енергетските резерви во клетките на органите и ткивата, ги иритираат дигестивните органи и ја исцедат целата можна енергија од телото. Енергетските пијалаци имаат поагресивен ефект врз внатрешните органи отколку силната вотка ", изјави здравствениот работник.

Анатолиј Печинка истакна дека љубителите на ваквите пијалаци се соочуваат со можен развој на сериозни болести на дигестивниот систем, срцето. Покрај тоа, енергијата има негативен ефект врз менталното здравје. Но, главната штета од употребата на таквите пијалаци е црниот дроб.

"Ниско-алкохолните пијалаци содржат голема количина шеќер, има вкусови, синтетички бои за храна, стабилизатори на вкус и често се наоѓаат замени со алкохол. Таквата експлозивна мешавина полека, но сигурно го труе црниот дроб, кој е принуден да го собори алкохолот и да го отстрани од телото ", истакна лекар