Именуван е лесен начин за одредување на ризикот од срцев удар 10 години напред

1250

Мерењето на акумулациите на калциумот во артериите може да биде добар начин да се проценат ризиците од срцев удар и мозочни удари. Овој заклучок го направија научници од Универзитетот во Тексас во САД.

Пациентите без акумулација на калциум во коронарните артерии имаат значително помал ризик од срцев и мозочен удар, и покрај присуството на фактори како што се дијабетес, висок крвен притисок или висок холестерол. Особено, таквите пациенти се со помала веројатност да страдаат од кардиоваскуларни заболувања во текот на следните 10 години, и покрај присуството на други опасни симптоми. И ова е значително помалку од ризикот од 7,5%, во кој, според експертите на Американскиот колеџ за кардиологија и Американската асоцијација на кардиолози, треба да започнете да земате статини.

"Бројот на кардиоваскуларни заболувања се зголемува кога депозитите на калциумот стануваат поинтензивни", велат авторите на студијата. "Нашите резултати укажуваат на тоа дека луѓето кои немаат депозити на калциум во коронарните артерии и крвните садови, не смеат да земаат статини, и покрај присуството на други фактори на ризик за срцеви заболувања".

И сепак, во одредени околности, земањето статини може да биде добра терапија, како што е нагласено од авторите на студијата. Сепак, вредата е вклучувањето на компјутеризирана томографија во општите испитувања за проценка на депозитите на калциумот во артериите, бидејќи лекарите и пациентите потоа можат да дискутираат за други опции за третман. Компјутеризираната томографија е прилично лесно да се спроведе, таа е прифатлива во повеќето поголеми градови и обезбедува богатство на информации за ризикот од кардиоваскуларни заболувања за секој пациент во следните 10 години. Калциумовите депозити се акумулираат во артериите на срцето, што доведува до нивна калцификација. Научниците од САД ги направија своите заклучоци врз основа на КТ скенирања на градите и срцето на 6.184 лица на возраст од 45 до 84 години кои во минатото немаа срцев удар или потези.