Докторите ја откриле опасната тајна на холестеролот

961

Ако некое лице не пуши и нема вишок килограми, ризикот од страдање од срцев удар или мозочен удар се уште може да биде висок, и можеби му треба третман за атеросклероза. Овој заклучок го направија научниците од Националниот центар за кардиоваскуларни истражувања во Шпанија.

Шпанските истражувачи изјавија дека половина од средовечните луѓе кои немаат класични кардиоваскуларни фактори на ризик (пушење и прекумерна телесна тежина) сѐ уште се изложени на ризик да страдаат од срцев удар или бура на идеи од акумулацијата на плака во артериите. Тие ја објаснуваат оваа зависност од фактот дека дури и луѓето со прекумерна тежина често не го контролираат внесот на заситени масти и транс масти.

За време на тестовите, научниците ги анализираа медицинските податоци на 1.800 лица на возраст од 40 до 54 години, не пушејќи и без дебелината. Се покажа дека 50% имале атеросклеротични плаки кои произлегуваат од масни наслаги во крвните садови и артериите. Акумулацијата на плаките со текот на времето го стеснува луменот на садовите, ова е главната причина за повеќето случаи на срцеви напади и удари, велат експертите.

Студијата покажа дека, всушност, лице со било кој тип на тело може да има високи нивоа на холестерол и со тоа значителен ризик од атеросклероза. Во врска со ова, експертите се залагаат внимателно да ги избираат производите и да не дозволат изобилство на нездрави масти во исхраната.