Медот ја докажа својата способност да ги спречи срцев удар

934

Дали медот е способен да ги спречи срцев удар? Оваа популарна деликатес содржи природен шеќер, кој го намалува бројот на плаки во артериите за 30%.

Ако сте заинтересирани за повеќе детали, можете да ги истражите оваа и другите теми во каталогот на енциклопедии на сајтот - https://book24.ua/catalog/entsiklopedii/

Срцето е мускулен орган кој се состои од четири комори (две предци и две комори). Од надвор, таа е покриена со перикардиум - тоа е густа сврзувачка ткивна кеса, внатре во која е најгубниот слој на срцето - миокард. Внатре во коморите на срцето се наредени со ендокардиум. Значи, миокардот е најгуст слој, целата дебелина на срцевиот мускул, а повеќето од садовите се погодни за него.

Природниот шеќер во мед може да ги спречи срцев удар, како што покажа новата студија. Познат како трехалоза , овој шеќер го активира протеинот кој ги предизвикува имуните клетки да ги отстрануваат лепливите плаки од артериите. Трехалоза ја намалува големината на плаката за приближно 30%, како што е покажано со студија со лабораториски глувци.

Кога плочките од овој вид почнуваат да се акумулираат во артериите, едно лице развива нарушување наречено атеросклероза . Ова може да доведе до стврднување на артериите, намалување на степенот на еластичност кај нив, поради што луѓето се изложени на висок крвен притисок, срцеви заболувања, па дури и срцев удар. Трехалоза се среќава и во јастог и ракчиња од печурки.

Научниците од Универзитетот во Вашингтон инјектирале во глувци под ризик за атеросклероза, трехалоза или други видови на шеќер. Некои глувци, исто така, добија трехалоза усно. Резултатите покажаа дека големината на плака кај глувците кои го добиле овој тип на шеќер се намали на 0,25 мм во споредба со 0,35 мм кај животни кои не добиле ваков вид шеќер.

Така, големината на плаките е намалена за 30%, што е од големо клиничко значење за спречување на кардиоваскуларните заболувања. Во исто време, големината на плаките кај глувците кои примале трехалоза усно или од друг вид шеќер што поминал низ инјекциите, не се намалил. Научниците веруваат дека трехалоза активира протеин наречен TFEB, кој предизвикува макрофаги (клетки на имунолошкиот систем) за отстранување на плаки од телото.