Зелениот чај содржи супстанца која штеди од смртоносна болест.

564

Весник на биолошка хемија ја опиша студијата на научници од два универзитета кои откриле во компонента на зелениот чај (епигалокатехин-3-галат) способноста да се спречат срцев удар и мозоци предизвикани од атеросклероза, патолошки процес во васкуларното ткиво.

Вработените на Универзитетите Ланкастер и Лида успеаја да се убедат во своето ново истражување дека катехините од зелениот чај што ги набљудуваат уништуваат и растворуваат потенцијално опасни протеински плочи кои се придржуваат на внатрешните ѕидови на крвните садови и артерии и на тој начин придонесуваат за развој на атеросклероза.

Атеросклерозата се карактеризира со акумулација на масен материјал во внатрешноста на артериите - од оваа масна, форма на атеросклеротични плаки, кои растат во големина и го нарушуваат нормалниот проток на крв. Како резултат на тоа, ризикот од срцев удар или мозочен удар се зголемува. Катехинскиот зелен чај растворува опасни плаки, авторите се убедени во новиот проект.

"Епигалокатехин-3-галат се врзува за амилоидните влакна на аполипопротеин А-1. Ова ги претвора влакната во помали растворливи молекули кои се речиси неспособни да ги оштетат крвните садови ", објаснуваат научниците.

Дали ова значи дека пиењето зелен чај може да ги уништи атеросклеротичните плаки и да избегне мозочен удар? За жал, не. Потребно е да се пие премногу. Но, научниците активно ги бараат најдобрите начини за транспорт на епигалокатехин-3-галат на плакети - на пример, со инјекција.

Патем, катехинскиот зелен чај исто така се изучува поради неговата способност да ги намали амилоидните плаки во мозокот, кои се главните провокатори на Алцхајмеровата болест.