Каква храна може да ги поддржи здравите крвни садови?

47

Научниците докажаа дека исхраната може да влијае на состојбата на човечките крвни садови. Докажано е дека тие може да страдаат од неисхранетост.

Садовите се еластични тубули во човечкото тело преку кое тече крв. Тоа може да го троммира садот ако неговата густина е дебела. Атеросклеротичните плаки формираат на ѕидовите на крвните садови под влијание на гликоза и холестерол. Овие раст исто така можат да го блокираат слободниот проток на крв во садот. Постојат храна која треба да се консумира за одржување на васкуларното здравје.

Спанаќ содржи 2 компоненти кои позитивно влијаат на ѕидовите на крвните садови. Оваа супстанција ги проширува ѕидовите на нашите крвни цевки и фолна киселина, која исто така промовира релаксација на крвните садови. Потрошувачката на спанаќ го спречува ангина пекторис, го намалува крвниот притисок и ги минимизира ризиците од срцев удар и мозочен удар. Ќе зема 200 грама дневно.

Калинот содржи полифеноли кои припаѓаат на групата на потентни антиоксиданти кои ја намалуваат способноста на тромбоцитите да се држат заедно. Ова ја спречува тромбозата во садовите. Значи, калинка спречува појава на згрутчување на крвта и е многу добра во храната, според кардиологијата. Доста е 100 грама дневно калинка за разредување на крвта.

Црниот чај, исто така, има корисен ефект врз крвните садови. Таа содржи група на супстанции со антиоксидантни својства и способност за растворање на атеросклеротични плаки, односно ја спречува можноста за атеросклероза. Ако пиете 4 чаши незасладен чај дневно без адитиви, тогаш придобивките од тоа ќе бидат загарантирани.