5 порции чоколада неделно штитат од срцев удар

501

Пиењето чоколада 5 пати неделно го намалува ризикот од лице со прекумерна тежина да има срцев удар. Најчувствителни на ова опасно нарушување во работата на срцето се луѓе со прекумерна тежина кои воопшто не јадат чоколадо.

Навиката за јадење чоколада најмалку 5 пати неделно го намалува ризикот од срцев удар кај луѓе со прекумерна тежина, како што покажа студијата. Набљудувањата на голема група луѓе покажаа дека оние кои учествувале на чоколадо најмалку 5 пати неделно, поретко од другите, страдале од кршење на коронарните артерии. Најчестиот тип на такви прекршувања се само срцев удар. Но луѓето со прекумерна тежина кои воопшто не јаделе чоколада, почесто од другите, страдаат од срцев удар и други слични нарушувања. Студијата се занимаваше со темно чоколадо кое претрпе минимална обработка, што е во состојба да го зајакне здравјето на срцето поради високата содржина на антиоксиданти, со што се намалуваат нивоата на лош холестерол. Чоколадото исто така го зголемува протокот на крв, го намалува крвниот притисок и го спречува формирањето на згрутчување на крвта.

Истовремено, студијата, исто така, покажа дека кај луѓе со нормален телесен индекс или со дефицит на тежината, редовната потрошувачка на чоколада не влијае на ризикот од срцев удар . Со други зборови, чоколадата дава заштита од срцев удар само на луѓе со вишок тежина. Покрај антиоксидантите, чоколадото содржи и флавоноиди, кои го намалуваат крвниот притисок, ја зголемуваат циркулацијата на крвта и ги прават тромбоцитите помалку лепливи, што е помалку способен за згрутчување.

Во август, друга група научници докажаа дека чоколадата може да го спречи дијабетесот. Оваа деликатес содржи епикатехински мономери кои ја подобруваат секрецијата на инсулин од специфични клетки. Оваа компонента, исто така, ги намалува стапките на дебелина и ја зголемува способноста на телото да комуницира со зголемено ниво на шеќер во крвта. И иако наодите од оваа студија беа направени само врз основа на експерименти со животни, научниците се убедени дека луѓето исто така ќе добијат слични придобивки од чоколадото.