Колку повеќе кафе, толку е помал ризикот од срцева слабост

103

Кафето значително го намалува ризикот од срцева слабост и мозочен удар. Експертите од областа на здрава исхрана утврдиле дека секоја дополнителна шолја кафе дневно ја зголемува оваа заштита за 8%.

Секој кој сака да го намали ризикот од мозочен удар и срцева слабост, може да го стори тоа само на сметка на уште една чаша кафе дневно. Студијата покажа дека со секоја дополнителна шолја кафе, ризикот од мозочен удар е намален за 8%, ризикот од срцева слабост за 7%. Во исто време, студијата на Американската асоцијација за срце не кажува ништо за тоа колку кафе на ден се смета за прекумерно. Но, наодите од оваа студија претставуваат уште еден доказ дека кафето има многу здрави својства. Претходно, научниците откриле дека кафето се бори со одредени видови на рак, помага да се намалат главоболките, телесната тежина и да живеат подолго.

Научниците ги дадоа своите наоди по компјутерска анализа на информации за голема студија во областа на срцевите заболувања, која траеше повеќе од 60 години. Во принцип, беа анализирани три различни студии, а односот помеѓу пиењето кафе и намалување на ризикот од срцева слабост , како и мозочен удар, беше пронајден во сите три дела. Иако кафето содржи кофеин, кој може да претставува ризик за срцето, овој пијалок содржи огромна количина на антиоксиданти поврзани со мноштво здравствени придобивки, вклучувајќи заштита од рак.

Тоа се антиоксиданти кои се борат против разни болести кои можат да ја објаснат способноста на кафето да го намали ризикот од мозочен удар и срцева слабост. Сепак, потребни се дополнителни докази за да се потврди точниот механизам на оваа заштита. Тие, исто така, ќе покажат колку доза на кафе дневно се уште може да се смета за безбедна.