Чаша кафе дневно го продолжува животот за 9 минути

499

Веднаш две студии заклучиле дека пиењето кафе го продолжува животот. Се покажа дека чаша кафе дневно го зголемува очекуваниот животен век, во просек, за 9 минути.

Во последниве години, неколку реномирани научни студии веднаш заклучија дека има неочекувани придобивки за здравјето на луѓето од пиењето кафе . Голем број од овие придобивки се поврзани со намален ризик од предвремена смрт . Две нови студии, вклучувајќи ги и најголемите од сите спроведени по ова прашање, покажаа дека дури и една чаша кафе дневно го намалува ризикот од предвремена смрт поради која било причина и значително го намалува ризикот од смрт од проблеми со дигестивниот систем. Луѓето кои консумираат 350 мл кафе секој ден го намалуваат ризикот од предвремена смрт за 12% за 16 години, а три чаши кафе го намалуваат овој ризик за 18%. Научниците од Универзитетот во Кембриџ во овој поглед, пресметале дека стандардната чаша кафе дневно го зголемува очекуваниот животен век на човекот за три месеци, а жена за еден месец.

Со други зборови, една чаша кафе дневно им овозможува на луѓето да живеат 9 минути подолго, а жените три минути. Научниците од Кралскиот колеџ во Лондон и Универзитетот на Јужна Калифорнија, кои ги спроведоа двете студии, изјавиле дека заштитниот ефект на кафето е биолошки можно, бидејќи овој пијалак содржи антиоксиданти и компоненти кои промовираат здравје, кои се борат против инсулинската резистенција, го намалуваат воспалението и ја подобруваат функцијата на црниот дроб. Научниците истакнуваат дека ако луѓето сакаат да пијат кафе, тогаш тие треба да продолжат да го прават тоа, и ако тие не се љубители на овој пијалок, тогаш треба да размислите да почнете да пиете.

Кафето содржи многу антиоксиданси и фенолни компоненти кои играат важна улога во спречувањето на рак. Иако студиите не кажале точно кои хемикалии во кафе имаат ефект на еликсир на животот, без сомнение, овој пијалок може да биде дел од здрава исхрана и начин на живот.