Лекарите се нарекува зеленчук кој ги штити од ефектите на алкохолот

1068

Пресудата на научниците дека доматите можат да го заштитат црниот дроб и мозокот од деструктивните ефекти на алкохолот, завршија со експерименти врз глувците во САД. Доматите мора да бидат присутни во исхраната на луѓе кои често го разубавуваат своето слободно време со алкохол, според добиените податоци.

За време на експериментите за глувци, американските истражувачи биле уверени во позитивниот ефект на доматите врз телото кога пиеле алкохол, пишува Телеграф.

Испитните глодари беа поделени во две групи. Во еден од нив, глувците примале дози на алкохол, заедно со прашок од концентрат од доматни супстанции. Во другиот - само алкохол. По 30 дена, животните биле проверени за нивните внатрешни органи.

Така, забележано е дека во многу подобра состојба, црниот дроб и мозокот биле зачувани кај оние глувци кои добиле додаток од домати. Животните што не консумираат домати покажаа симптоми на оштетување на ткивата на внатрешните органи, слични на оние забележани кај луѓе со хроничен алкохолизам.

"Количината прав од домати, која содржи толку многу хранливи материи како еден свеж домат, ефикасно го блокираше дејството на алкохолните пијалаци на црниот дроб и на мозокот во 90% од случаите", научниците ги споделија експерименталните податоци, додавајќи дека истиот ефект на доматите може да се очекува во однос на човечко тело.