5 начини за едноставни и ефективни начини за одржување на здравјето на белите дробови

196

Од ефективната работа на белите дробови зависи од севкупниот квалитет на животот. Германските експерти викаа пет начини да ги задржите вашите бели дробови здрави и млади.

1. Не пуши. Да почнеме со најочигледен факт за секого - пушењето го зголемува ризикот од рак на белите дробови. Но, ова не е единствената проблем што ви се заканува како резултат на лоша навика. Всушност, пушењето е поврзано со речиси сите болести на белите дробови, вклучувајќи ХОББ, идиопатска пулмонална фиброза и астма. И ако веќе ги имате овие болести, тогаш лошите навики ќе ги направат потешки. Пушачите умираат од ХОББ 13 пати почесто од непушачите.

2. Вежбање. Покрај тоа што се откажувате од цигарите, најважното нешто што можете да го направите во врска со светлината е редовно вежбање. Тие ви дозволуваат да го одржувате здравјето не само на телото, туку и на светлината. Кога вежбате, твоето срце отчукува потешко, а вашите бели дробови работат понапорно. На телото му треба повеќе кислород за да ги нахранат мускулите. Како резултат на тоа, белите дробови ја зголемуваат активноста за да го испорачаат овој кислород. Овие вежби се многу корисни за да се задржи белите дробови млади и здрави долго време, заштитувајќи ги од сите болести.

3. Гледајте за воздух. Изложеноста на загадувачки материи во атмосферата ги оштетува белите дробови и го забрзува нивното стареење. Кога бевме млади и силни, белите дробови лесно се спротивставуваа на овие токсини. Меѓутоа, како што старее телото, го губи својот отпор и станува поранлив за инфекции и болести. Обидете се да го избегнете пасивното пушење, физичките активности на улица во близина на сообраќајните патишта и што е можно помалку контакт со загадувачите на работа.

4. Спречување на инфекции. Инфекциите може да бидат особено опасни за вашите бели дробови на одредена возраст. Ако веќе страдате од ХОББ, тогаш инфекциите се смртоносна опасност. Дури и здрави постари луѓе можат да добијат пневмонија, која им се заканува на нивните животи. Пијте повеќе вода, јадете овошје и зеленчук и почесто ги миете рацете со сапун и вода. Зајакнување на имунитетот.

5. Длабоко дишење. Ако, како и многу други луѓе, земете брзи, плитки вдишувања, употребувате само мал дел од белите дробови. Длабокото дишење ви овозможува да ги исчистите овие органи и да обезбедите целосна размена на кислород. Истражувањата покажуваат дека длабокото дишење во форма на вежби што трае не повеќе од 10 минути дневно ја подобрува функционалноста на белите дробови и го зајакнува нивното здравје.