8 проблеми со нозете кои сигнализираат за неуспех во здравјето

1207

Во состојба на нозете, може да настанат промени што сигнализираат за неуспех во општата здравствена состојба на телото. Експертите посочија осум од овие симптоми кои се јавуваат во нозете.

Проблемот со нозете: грчеви. Според лекарите, носните грчеви често значат дехидрација. Ако течноста се консумира во нормален волумен, но конвулзиите се присутни, ова може да укаже на недостаток на калиум во телото.

Проблем со нозете: вкочанетост и пецкање . Овие симптоми може да укажуваат на периферна невропатија, заглавување на нервот, како и посериозен неуспех во организмот. Ако вкочанетост и пецкање, кои не поминуваат неколку дена, дефинитивно треба да го посетите лекар.

Проблем со нога: лушпеста кожа. Постојано лушпеста кожа на нозете и прстите може да сигнализира габични инфекции и ослабен имунитет.

Проблем со нога: ладно. Ако нозете се ладни цело време, може да дојде до оштетување на тироидната жлезда. Особено, веројатно е хипотироидизам - намалување на неговата функција.

Проблем со ногата: болка во петата. Острата пета болка често го сигнализира развојот на плантарен фасцитис, кој често се јавува поради носење непријатни чевли.

Проблемот со нозете: оток на палецот. Отечен палец и покачена температура во него може да укажуваат на заедничка болест на гихт. Во нејзиниот случај, вишокот на уринарни киселински соли се депонира во зглобовите.

Проблемот со нозете: не растат коса. Ако косата на нозете престанала да расте, може да сигнализира дефект на кардиоваскуларниот систем, нарушувања на циркулацијата.

Проблем со нога: модринки. Кога модринки се појавуваат само на нозете, а малите капиларни дамки во форма на мрежи или пајажини се соседни на нив, може да се претпостави дека проширени проширени вени.