Вакцината против инфлуенца се намалува по неколку недели.

58

Истражувањата покажаа дека одбраната на вакцините против грип почнуваат да слабеат по само неколку недели. Но, ова сè уште нема причина да се одбие вакцинацијата.

Бројни експерти препорачуваат вакцинација против грип на крајот од октомври, што е, многу пред почетокот на епидемијата на оваа прилично заразна вирусна болест. Сепак, една нова студија на научници од Кајзер Перманенте Северна Калифорнија покажа дека ефективноста на вакцината почнува да опаѓа во рок од неколку недели по инјекцијата. Ова докажува дека овие вакцини не обезбедуваат целосна заштита дури и за една сезона на грип.

Истражувачите откриле дека ризикот од контакт со грип се зголемил за 16% на секои 28 дена по вакцината. Со други зборови, повеќето вакцинирани лица добиваат најмалку заштита на врвот на сезона на грип ако одлучат да направат вакцина на почетокот на септември. Истражувачите ја следеа ефикасноста на овие инјекции за неколку сезони на грип од 1 септември 2010 година до 31 март 2017 година. Луѓето кои добиваа вакцинации поради специјални инјекции и потоа беа тестирани за вирусот на инфлуенца, го погодија центарот на вниманието.

Сепак, авторите на студијата нагласуваат дека резултатите добиени од нив не се причина зошто да не се дадат грип воопшто . Можно е најефективната инјекција да биде две до три недели пред почетокот на сезоната на грип. Таквите вакцини се особено важни за бремени жени, деца, постари лица и лица со ослабен имунитет.