Капките од носот помагаат да се спречи менингитис

363

Првите носни капки кои содржат "добри" бактерии се способни за спречување на менингитис. Во моментов, тие се соочуваат со лекари.

Британските лекари тестираат уникатни назални капки кои содржат бактерии кои се пријателски расположени кон телото. Се тврди дека овие капки може да го спречат менингитисот, кој се смета за една од најопасните заразни болести, особено за децата. Оваа техника, развиена од британските научници, вклучува поставување на посебен ген во безопасен спектар на бактерии. Тоа им помага да останат во носот и да обезбедат имунолошки одговор. Авторите на методологијата се надеваат дека тоа ќе помогне да се зголеми содржината на бактеријата наречена Neisseria lactamica, која го штити човечкото тело од својот близок роднина на бактериите на Neisseria meningitidis, вирус кој предизвикува менингитис.

Околу 10% од возрасните толерираат менингитис-предизвикувајќи бактерии во задниот дел од носот и грлото, без да се покажат најмалиот симптом. Меѓутоа, во некои случаи, овие бактерии можат да влезат во крвотокот и да предизвикаат смртоносни бактериски инфекции, вклучувајќи и сепса и менингитис. Medicorum потсетува дека менингитисот е забележан кај луѓе од сите возрасни групи, но особено најмладите деца и постарите лица често се напаѓаат.

Менингококиот менингитис, кој е бактериска форма на болеста и е одговорен за приближно 1.500 случаи на оваа болест само во Велика Британија секоја година, може да предизвика смрт за само 4 часа од почетокот на симптомите. Затоа е толку важно да има ефективни средства за лекување и спречување на оваа најопасна болест.