Седум начини за ублажување на главоболка без лекови

335

Понекогаш не е потребно да пиете лекови за да ја олеснате главоболката. Лекарите разговараа за едноставни начини да помогнат да се справат со овој проблем.

Начинот на смирување на главоболката број 1: пиење вода. Според експертите, главоболки често се јавуваат поради недостаток на влага во телото. Ако, по пиење чаша вода, болката поминува, тогаш тоа е токму таквиот случај.

Начин за ублажување на главоболка број 2: топол чај со шеќер. Кога се додава шеќер во чај, повеќе катехини се ослободуваат од листовите од чај - супстанции кои имаат изразен аналгетски и антимикробен ефект.

Начин за олеснување на главоболката број 3: чешел коса. Експертите советуваат да ги чешлате чешмите од челото до задниот дел на главата со меки движења. Ова ќе помогне да се предизвика протокот на крв во главата, доволно за ублажување на болката.

Начинот на олеснување на главоболката број 4: масажа. Ако боли во предниот дел на главата, корисно е да ги масирате храмовите. Болка во задниот дел на главата - масажа на телата на телото зад рбетот.

Начин за ублажување на главоболка број 5: се релаксираат. Можеби најлесниот начин: не треба да направите ништо посебно, само легнете, затворете ги очите, опуштете го целото тело и легнете 10-15 минути, по можност во атмосфера на тишина.

Начин за ублажување на главоболка број 6: свеж воздух. Исто така помага при главоболки. Затоа, корисно е добро да се вентилира просторијата или да се прошетате низ свеж воздух.

Начин за ублажување на главоболка број 7: студ. Изложеноста на студ ги ограничува крвните садови во болната област и ја намалува болката. Завиткајте меш со коцки мраз или замрзнат зеленчук во крпа и прицврстете го на челото, храмовите или на задниот дел на главата за 10-15 минути.