Грчеви на нозете може да бидат сигнал за опасни болести.

1097

Веројатно, не постои такво лице кое нема да наиде на феноменот на грчеви во нозете. Допирајќи се на овој проблем, присутните лекари кажаа дека таквите конвулзии можат да бидат преплашители на опасни болести.

Забележав дека грчеви во нозете почесто се случуваат? Не оставај го тоа токму така. На страниците на Здравствениот инфо, специјалистите изјавиле: епизоди на конвулзии 2-3 пати месечно или почесто - ова е сериозна причина за одење кај невролог.

"Можете сами да се борите со спазми ако се предизвикани од спорт - џогирање или возење велосипед. Во такви случаи, нападите обично се појавуваат поради брзата елиминација на калциумот и магнезиумот од телото, па затоа првиот чекор е да се врати нивото на овие минерали во крвта, а витаминот Б6 треба да се конзумира паралелно ", препорачуваат експертите.

Во исто време, велат тие, може да се појават конвулзии како манифестација на разни болести. Овие симптоми, особено, се прогласуваат за проширени вени, дијабетес, ренална инсуфициенција, рамнина, Паркинсонова болест, цироза на црниот дроб, специфицирани од научниците. Тие советуваат да не го одложуваат патувањето до болницата ако непријатните симптоми почнаа да се повторуваат со одредена фреквенција.

Претходно, научниците од Германија изјавиле дека грчеви во нозете може да укажуваат на блокада на периферните артерии - васкуларно нарушување, чиј резултат во тежок случај е мозочен удар. Знак на оваа патологија е природата на болните сензации - прво тие се појавуваат за време на продолжено стоење, но потоа го напаѓаат лицето и во мирна состојба.