5 производи кои стареат

419

Сите стареат, но некои - побрзо. Различни фактори можат да го забрзаат стареењето, а некои од нив се целосно спречени.

Експертите рекоа за тоа кои производи го забрзуваат стареењето и имаат лош ефект врз изгледот. Обидете се да ги намалите на минимум - и ќе можете да го видите резултатот.

Производи кои стареат: шеќер. Откако во телото, шеќерот се врзува за протеините - овој процес се нарекува гликација. Како резултат на тоа, протеините ја губат својата функционалност, што негативно влијае на клеточните структури. На пример, поради гликација, колаген и еластин, протеините кои се одговорни за еластичноста на кожата, престануваат да функционираат нормално. Како резултат на тоа, брчките се појавуваат и продлабочуваат.

Производи кои стареат: транс масти. Овие супстанции ги "заглавуваат" артериите и крвните садови, што ги прекршува транспортот на хранливи материи и кислород преку нив. Кожата во исто време почнува да изгледа досадна, лабава, малечка. Најбогатите извори на транс масти се маргарин, чипс, разни брзи јадења, индустриски печење.

Производи кои стареат: сол. Поради способноста на сол да го задржи вишокот течност во клетките, се јавува оток и метаболизмот е нарушен, што придонесува за појава на акни. Дремливост и сива боја на кожата - ова е исто така заслуга на сол, присутна во големи количини во исхраната.

Производи кои стареат: рафинирано масло. Овој производ се добива како резултат на процесот на хемиска дестилација, кој не само што го чисти маслото од штетните нечистотии, туку исто така не остава ништо корисно во него. само растителни масти и вештачки адитиви. Употребата на рафинирани масла го зголемува нивото на холестерол и производството на себум (себум), предизвикува осип и воспаление на кожата, неговата нездрава боја.

Храната што старее: алкохол. Дехидрира и ја намалува количината на антиоксиданти, го напаѓа црниот дроб. Како резултат на тоа, состојбата на кожата се влошува поради оксидативните процеси, станува лабава и нездрава, склони кон формирање на брчки.