Лекарите презентираа прифатлив начин да го излечат срцето

650

Работата на научниците од Универзитетот во Пенсилванија стана уште еден доказ дека подобрувањето на исхраната е директно поврзано со подобрувањето на состојбата и функциите на телото. Една брокула inflorescence лечи срцето на ден - ова е заклучокот постигнат од страна на експерти.

"Редовната употреба на брокула го подобрува кардиоваскуларниот систем", рекоа авторите на новата студија. Нивните експерименти врз глувците ја откриле способноста на брокулите да ги стимулираат клетките на имунолошкиот систем, што го штити лицето од системски воспаленија, што особено ги намалува функциите на кардиоваскуларниот систем и миокард.

Исхраната на експерименталните глувци за 15% се состоеше од брокула. Последица на оваа диета беше подобрувањето на бактерискиот состав на гастроинтестиналниот тракт. Позитивните промени во гастроинтестиналниот тракт, откриле истражувачите, биле поврзани со дејството на една супстанција, како што е арил јаглеводород, активирана во цревата со јадење брокула. Според научниците, оваа компонента ја подобрува бариерата, што резултира со намалена веројатност за развој на воспаление, артритис. Наспроти ова, и има подобрувања во работата на срцето.

Претходно, користењето на кртоносниот зеленчук и специфично броколи, научниците ја припишуваат на ефикасната заштита на телото од рак. Особено во овој поглед, забележана е употребата на броколи како профилактичка против рак на дојка.