4 видови храна кои предизвикуваат рак

1445

Инциденцата на рак во светот се зголемува, а еден од факторите што придонесуваат за ова, според научниците, е запоставувањето на здравата храна. Научни експерти изјавиле за тоа какви видови производи можат да предизвикаат рак.

1 вид на храна која предизвикува рак: шеќер. Според податоците добиени од научници од Белгија, шеќерот може да го промовира растот на малигните тумори - ова се должи на фактот што процесот на гликолиза (разделување на гликоза) ја стимулира репродукцијата на клетките на ракот. Истражувачите поврзуваат прекумерно внесување на шеќер со развој на колоректален, рак на дојка и мочен меур. Во исто време, апсолутно никаков шеќер не може да биде: неговата ниска концентрација во крвта и ткивата на мозокот статистички корелира со висок ризик за развој на малигнен тумор на нервното ткиво.

Она што навистина треба да се откаже еднаш и за сите е вештачки замени на шеќер. Замени на шеќер, вештачки бои и вкусови, како и пијалоци и храна што ги содржат може да бидат многу токсични за телото, истакнуваат лекарите.

2 видови храна кои предизвикуваат рак: колбаси. Колбас е призната од страна на Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC) со докажана канцерогена активност - експерти редовно го поврзуваат со развојот на колоректален карцином.
Покрај тоа, постојат научни докази дека навиката за јадење колбаси може да доведе до развој на рак на дојка. Наместо месни производи, научниците препорачуваат почесто да јадат птица или риба.

3 видови на храна кои предизвикуваат рак: храна со масти. Редовната потрошувачка на масна храна (особено оние што содржат транс масти и животинска маст) делува како стимулатор на поделба на матични клетки во ткивата на цревата, што предизвикува растење на малигни тумори, како што е прикажано кај глувците. Научниците веруваат дека злоупотребата на мастите предизвикува неповратни клеточни мутации, што доведува до појава на канцер не само во цревата, туку и во други органи.

4 видови на храна кои предизвикуваат рак: преработена храна. Многу научници велат дека ракот не е предизвикан од одредени производи, туку од начинот на нивна подготовка. Најопасните во овој поглед се преработената храна - разни леб и колачи, газирани пијалоци, житарки со шеќер, полупроизводи, производи од месо. Оваа храна има висока содржина на шеќер, масти и сол, и покрај фактот дека речиси и да нема витамини и влакна, а процесот на негово апсорпција може да предизвика опасни клеточни промени.

Покрај тоа, не треба да јадете храна со долг рок на траење.