Дијабетесот не е предизвикан од шеќер.

794

Потрошувачката на шеќер, дури и прекумерната, не е директна причина за дијабетес, ова е мислењето на главниот ендокринолог во Москва, Михаил Анциферов.

Во последниве години, инциденцата на дијабетес во светот значително се зголеми. Во Русија, според студијата НАЦИИ, 24% од возрасното население во Русија имаат пре-дијабетес, 5,4% имаат дијабетес тип 2, а повеќе од половина од нашите сонародници со дијабетес не се свесни за присуството на болеста.

Се верува дека дијабетесот се јавува првенствено кај оние кои јадат многу слатки. Ендокринологот Михаил Анциферов инсистира: слична претстава за појавата на дијабетес е мит, прекумерната потрошувачка на шеќер не е директно поврзана со нејзиниот развој.

"Потрошувачката на големи количини на шеќер е секако штетна за здравјето и може да придонесе за дебелина, што, пак, е еден од факторите на ризик за развој на дијабетес тип 2. Сепак, ова не е негова директна причина ", забележа ендокринологот во главниот град.

Тој, исто така, додаде дека иако повеќето случаи на дијабетес се најдени кај луѓе со прекумерна тежина и дебелина, лицето со нормална телесна тежина може да биде жртва на оваа болест.

"Луѓето изложени на ризик се по 40-годишна возраст, прекумерна тежина или дебели, како и оние кои страдаат од оваа болест, родителите, браќата и сестрите - овие пациенти треба еднаш еднаш годишно да го утврдат крвниот шеќер по глава", специјалитетот ја сподели неговата препорака.

Анциферов потсети дека посебната опасност од дијабетес е фактот дека во почетокот болеста не се манифестира, а пациентот не се чувствува долго време дека неговата состојба се влошува.