Одбивањето на овие пијалаци ќе заштити од дијабетес.

524

Во Русија, епидемијата на вториот тип на дијабетес, предизвикан од седентарен начин на живот и дебелина, добива интензитет. Избегнувањето на овие пијалаци ќе им помогне на луѓето да го намалат ризикот од развој на дијабетес.

Постојат лекови кои помагаат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта. Луѓето кои имаат проблеми со оваа регулатива исто така често се советуваат да се обрне внимание на исхраната. Но, оние пијалоци што ги консумиравме заслужуваат помалку внимание. На пример, алкохолот може да го зголеми ризикот од дијабетес тип 2. Алкохолот не е директно поврзан со болеста, но сите овие пијалаци се со калории, тие водат до зголемување на телесната тежина и негативни ефекти врз нивото на шеќер во крвта. Ова не значи дека едно лице треба да се откаже од алкохол, но неговата употреба треба да биде ограничена, така што телото има сила да ги процесира целосно новите калории.

Секако, истиот негативен став треба да се однесува и на пијалоци кои содржат шеќер. Прво, станува збор за сода, која е многу популарна во сите видови кафеа за брза храна. Овие пијалоци се полни со калории, но не треба да се размислува за исхрана сода без шеќер повеќе корисни. Поради тоа, како и поради употребата на вештачки засладувачи, се јавува силно чувство на глад во телото, кое се заканува да прејади. Истото важи и за навидум здрави овошни сокови кои се продаваат во продавници. За жал, тие содржат огромни дози на шеќер.

Значи, какви пијалаци се уште ќе бидат корисни за луѓето кои сакаат да се заштитат од дијабетес? Прво, тоа е добра и квалитетна вода. Можете да подготвите пијалаци од овошје и зеленчук дома со блендер или миксер. Дури и нашиот сакан бабички компот на бобинки или круши ќе биде нормално забележан од телото ако количината шеќер во неа не достигне астрономски пропорции.