Што го убива нашето срце

515

Листата на непријатели на кардиоваскуларниот систем и срцето, кои секој може успешно да се бори, според лекарите, изгледа вака: прво, лоши навики, како што се пушењето, што доведува до згрутчување на крвта и зголемен притисок.

Второ, игнорирајте ги аритмиите, болките во срцето и хипертензијата, бидејќи тие може да бидат симптоми на приближен срцев удар или коронарна срцева болест.

Трето, недостаток на физичка активност. Вежбањето може да помогне во намалување на нивото на холестерол, нормализирање на крвниот притисок, обезбедување васкуларен тон и промовирање на губење на тежината.

Четврто, нездрава исхрана и дебелина. Зголемување на количината на маснотии во половината е знак на метаболичен синдром, и ова е фактор на ризик за мозочен удар, срцеви заболувања и дијабетес.

Петто, наследството игра важна улога во развојот на болестите на кардиоваскуларниот систем, но навремени превентивни мерки можат значително да го намалат ризикот од срцев удар.