Со прекумерна тежина го прави срцето на човекот голем и тежок

95

Истражувањата покажаа дека прекумерната тежина го прави срцето поголемо и потешко. Зголемувањето на индексот на телесна маса од само 4 поени веќе го зголемува ризикот од предвремена смрт.

Присуството на дури и најзначајните количини на вишок тежина го прави срцето поголемо и потешко, со што се зголемува ризикот од срцев удар или мозочен удар. Првата студија на оваа тема кај здрави луѓе покажа дека зголемувањето на телесната тежина ја зголемува срцевата маса за 8 g, а нејзиниот обем за речиси 5%. Колку е поголемо и потешко срцето, толку е поголем ризикот од развој на аритмии, срцеви напади и други кардиоваскуларни заболувања. Ова се должи на фактот дека, како што тие растат, ова тело треба да се намали, а не да се зголеми. Истражувачите на Оксфорд ги испитувале скенирањата од МНР од 4.561 луѓе. Се покажа дека зголемувањето на индексот на телесна маса за нешто повеќе од 4 поени, што носи лице со здрава тежина до работ на дебелина, значително ја зголемува големината и тежината на срцето.

Зголемувањето на големината на срцето е важно затоа што големото срце ја нарушува електричната спроводливост на електричните сигнали неопходни за неговата нормална контракција. Луѓето одамна знаат дека прејадувањето го зголемува ризикот од срцеви заболувања, бидејќи ги зголемува нивоата на холестерол и показателите за крвниот притисок. Но, ова е прва студија која откри промени во самата структура на срцето. Неговите откритија покажуваат дека епидемијата на дебелина во Русија придонесува за остар скок на бројот на пациенти кои страдаат од атријална фибрилација, односно абнормалности во функцијата на срцето.

Атријалната фибрилација значително го зголемува ризикот од мозочен удар. Тело телесната тежина има значително влијание врз структурата на срцето. Особено, студијата покажа дека зголемувањето на индексот на телесна маса за 4,3 поени ја зголемува тежината на левата половина на срцето за 8,3%. Имајте на ум дека ризикот од срцев удар може да се намали за 25% поради едноставни промени во начинот на живеење.