Workaholics изложени на ризик од атријална фибрилација

359

Трошејќи повеќе од 55 часа неделно на работа, луѓето се соочуваат со ризик од сериозни проблеми со срцето. Опасноста од кардиоваскуларни заболувања кај нив се зголемува за 40%, а најчесто работните работници се очекува да имаат аритмија.

Работата повеќе од 55 часа неделно значително го зголемува ризикот од развој на срцеви заболувања, како што покажа студијата. Овој вид на работохоличари е 40% поголема веројатност да се доживее аритмија во споредба со оние кои трошат од 35 до 40 часа неделно за работа. Долгорочните работни смени, исто така, го зголемуваат ризикот од мозочен удар, но науката веќе го знае ова. Но, врската помеѓу долготрајната работа и развојот на аритмијата е за првпат воспоставена. Научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон ги дадоа своите наоди врз основа на набљудувања на 85.500 луѓе во Велика Британија и Скандинавија.

Се покажа дека за секои илјади луѓе кои учествувале во студијата, секој дополнителен 5,2 случаи на срцеви аритмии се случиле кај оние кои најдолго работеле. Станува збор за атријална фибрилација - најчестиот вид на аритмија, која влијае на повеќе од два милиони луѓе во Русија. Овој тип на аритмија доведува до мозочни удари, срцева слабост, па дури и деменција, како што е докажано во претходните студии.

"Нашите наоди покажуваат дека долгото работно време го зголемува ризикот од атријална фибрилација", вели авторот на студијата, професорот Мики Кивимаки. - Пред нас е уште еден механизам кој го објаснува претходно забележаното зголемување на бројот на удари кај работохолиците. Атријалната фибрилација е фактор на ризик за мозочен удар, но исто така предизвикува и други негативни здравствени ефекти како што се срцева слабост. За луѓето кои работат премногу долго, ризикот од развој на атријална фибрилација се зголемува 1,4 пати, па дури и земајќи ги предвид сите други ризични фактори како што се пол, возраст, богатство, тежина, физичка активност, пушење и пиење алкохол. "