Лекарите советуваат да не работат долги часови

451

Доказите и активноста се сметаат за предности, но луѓето кои работат многу имаат зголемен ризик од развој на неколку опасни болести одеднаш. Ова е заклучок на една нова студија од страна на научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон.

Специјалисти ги испитуваа ризиците што работохолизмот ги носи со нив - ги анализираа податоците за здравствената состојба на луѓето поделени во групи, во зависност од времето поминато на работа. Првата група ги вклучуваше оние кои работеле 35-40 часа неделно, вториот - кој работел повеќе од 55 часа неделно.

Набљудувањето на учесниците во двете групи беше спроведено 10 години. Во сумирањето, авторите на проектот рекоа: "Многу работници имаат поголеми шанси да се соочат со срцева слабост, мозочен удар и деменција во иднина".

Особено, тие откриле дека луѓето кои морале да работат многу се повеќе склони кон атријална фибрилација - нивниот ризик од оштетување бил 1,4 пати повисок. Покрај тоа, 9 од 10 случаи на атријална фибрилација кај луѓе биле забележани по нивното првично испитување и не откриваат проблеми со срцето и крвните садови.

"Атријалната фибрилација ја зголемува веројатноста за појава на други проблеми, како што е мозочниот удар. Тоа беше работата што ја предизвика аритмијата кај овие волонтери ", лекарите ги коментираа резултатите.