6 храна кои носат дијабетес

583

Употребата на овие производи предизвикува зголемување на концентрацијата на шеќер во крвта и дефицит на инсулин, што се предуслови за појава на дијабетес тип 2. За ова изјави диететичар Елена Толоконникова.

Прв производ: брашно. Производи од бело рафинирано брашно - леб, ролни, бисквити, тестенини - брзо се вари и придонесуваат за скок на шеќер. Производите треба да се јадат брашно од цело зрно - строго умерено и во комбинација со зеленчук.

Производ два: бел ориз. Љубовта на белиот полиран ориз, како и брашното, може да доведе до дијабетес, за жал. Според нутриционистот, за ова тажно достигнување, треба да јадете ориз околу 4-5 пати неделно, ова е доволно. Има малку влакна во оризот, а откако се консумира, големи количини на глукоза веднаш се ослободуваат во крвта.

Производ три: млеко. Иако млечните производи во целина се корисни, тие можат да доведат до дијабетес. Нутриционистот истакна дека во млеко, павлака, ријаженка и урда има многу заситени масти кои можат да предизвикаат недостаток на инсулин. Повеќе од една чаша млеко дневно не е потребно за возрасно лице да пие.

Производ четири: Колбас. Со дневна потрошувачка на колбаси и колбаси во телото ќе се развие недостаток на инсулин. Ризикот од развој на дијабетес во овој случај речиси двојно се зголемува.

Производ Пет: слатки. Сето тоа зависи од нивниот број. Ако јадете многу, тоа доведува до зголемување на телесната тежина, и овој фактор придонесува за појава на дијабетес.

Производ шест: пијалоци кои содржат шеќер. Различни сокови, спакувани сокови и алкохол - сето ова значително го зголемува нивото на гликоза во крвта. Љубовниците на таквите пијалаци се со поголема веројатност да добијат дијабетес за 25%.

Претходно, Медикорум пишуваше за тоа што седум производи никогаш не ги користат нутриционистите.