Дијабетесот мора да се преименува во мрзливи болести на човекот

908

Тип 2 дијабетес треба да се нарече недостаток на одење или болест на мрзлив човек. Научниците веруваат дека ова не е вистинска болест, бидејќи е лесно да се спречи.

Еден од водечките британски лекари, Муар Греј, на конференцијата во Оксфорд, даде изјава за потребата од преименување на дијабетес тип 2. Според лекарот, ова не е вистинска болест, туку последица на модерен начин на живот со мала количина физички напор. Д-р Греј спроведе интензивни студии на оваа тема, и тие покажаа дека навиката да седи на маса или во автомобил долго време е главен ризик фактор за оваа болест. Затоа треба да се преименува во болеста на мрзливи луѓе за да се поттикне човештвото да се движи поактивно.

"Вториот тип на дијабетес е само недостиг на пешачење и сакам да се преименува оваа болест", вели д-р Греј. - Веќе пишував за ова, и некој ми одговори дека дијабетесот е метаболичен синдром. Му реков дека не верувам во било кој метаболички синдром. Проблемот со ова име е тоа што пациентот се смета за жртва на некоја неизбежна болест како ревматоиден артритис. Но, во реалноста, дијабетесот е директна последица на мрзеливоста, ниската физичка подвижност и вишокот килограми. И сите овие фактори се спречат. "

Во Русија, околу 7 милиони луѓе се жртви на дијабетес, а 80% го имаат вториот тип на болеста. Спротивно на тоа, тип 1 дијабетес е автоимун, често започнува во детството. Ризикот од развивање на вториот тип на болест значително се зголемува поради вишокот килограми, но може да се запре само со исхрана и вежбање.