Јаболка најде посебна корист за срцето

299

Лекарите повторно повикуваат на јаболка да бидат внесени во исхраната - според нив, јадењето јаболка е исклучително корисно за срцето. Фактот дека ова е така, може да биде сигурен дека вработените во Оксфордскиот универзитет.

Овие експерти велат: систематската потрошувачка на јаболка помага во намалувањето на веројатноста за појава на кардиоваскуларни заболувања.

"Високата содржина на калиум и железо во јаболка помага за зајакнување на имунолошкиот систем и избегнување на срцеви заболувања", рекоа научниците за придобивките од добро познатите плодови.

Една британска студија покажа дека луѓето кои јадат јаболка редовно, во просек, се 12% помалку шанси да страдаат од васкуларни и срцеви заболувања. Научниците забележуваат дека љубителите на јаболко имаат пониски нивоа на воспалителни маркери кои корелираат со ризиците од кардиоваскуларни нарушувања.

Специјалисти наведоа дека зелените јаболка се исклучително корисни за анемија, а црвените ја намалуваат веројатноста за појава на хипертензија.