Именуван за најдобар витамин за да се спречи раната смрт.

601

Норвешките експерти од Универзитетот во Берген, врз основа на нивните податоци, велат дека за луѓето кои страдаат од кардиоваскуларни болести, витаминот Д може да биде еден вид лек за смрт. Благодарение на неговиот прием, ризикот од рана смрт кај оваа група пациенти е намален за 30%.

"Потрошувачката на витамин Д може значително да го намали ризикот од предвремена смрт од луѓе со срцеви и васкуларни заболувања", се вели во студијата. За оваа категорија на пациенти, витамин Д, велат тие, е "неопходен".

Судејќи според резултатите од опсервациите на научниците, проблемот поврзан со употребата на овој витамин е правилно да се пресмета дозата потребна за одреден пациент. Како недостаток на витамин Д, и неговата прекумерна количина, може да предизвика разни нарушувања во телото. Затоа, истакнуваат научниците, да се назначи витаминот Д само треба да присуствува лекарот.

За возврат, персоналот на Колеџот за остеопатска медицина во Соединетите Држави заклучи дека дозата на витамин Д не треба да биде одвоена. Неговата апсорпција ќе биде поволна за здравје строго под услов човечкото тело да добие доволно количество на магнезиум.

Дефицитот на магнезиум е проблем за повеќето современи луѓе, бидејќи се развива против позадината на злоупотребата на преработената храна. Најдобри извори на магнезиум се производите како бадеми, банани, грав, кафеав ориз, рибино масло, семки од тиква, сусам и семки од сончоглед, млеко и други. Токму овие, природни и непреработени прехранбени производи кои критички недостасуваат во исхраната на населението речиси насекаде.

"Доволен магнезиум го намалува ризикот од недостаток на витамин Д за телото, а потрошувачката на магнезиум е намалена во текот на изминатите децении поради промени во навиките на исхрана на луѓето. Особено неколку од нив се однесуваат на оние кои ја сакаат преработената храна со масти, фосфати и шеќер. Зголемувањето на нивоата на калциум и фосфати при земање дефицит на витамин Д и магнезиум може да доведе до васкуларна калцификација, велат експертите.

Калцификацијата е опасен патолошки процес кој се развива како резултат на седиментација на калциум на ѕидовите на крвните садови. Како резултат на тоа, васкуларното ткиво ја губи еластичноста, што сериозно ја зголемува веројатноста за васкуларно оштетување под влијание на уште незначителни фактори.

Дефицитот на витамин Д во телото е полн со дисфункција на централниот нервен систем, развојот на депресија и невроза, како и проблеми со плодноста, зголемен ризик од прекумерна тежина и дијабетес, подложност на инфекции.