Темно чоколадо ќе го задржи видот во текот на годините.

292

Темно чоколадо го подобрува здравјето на очите, покажа студијата. Ако содржината на какао во оваа деликатес надминува 72%, тогаш ова има позитивен ефект врз протокот на крв, на кој зависи визуелната острина.

Научниците од Универзитетот на воплотениот збор Розенберг школа за оптометрија во американската студија Сан Антонио покажаа дека темното чоколадо има позитивен ефект врз здравјето на очите. Пиењето чоколада со содржина на какао од 72% значително ги подобрува двата клучни маркери на видот - осетливоста на контрастот и острината на очите, како што покажаа набљудувањата. Тие ги потврдија резултатите од претходните истражувања кои откриле корист од темно чоколадо за видување, кое не е присутно во млечната чоколада. Medicorum потсетува дека науката неодамна направи целосен рејтинг на здравствените придобивки од темното чоколадо, кое го вклучува кардиоваскуларниот систем, функцијата на мозокот, па дури и расположението.

Какаовите грав се клучна состојка која им користи на луѓето кои консумираат чоколадо. Тие припаѓаат на категоријата флаваноли - органски компоненти пронајдени во овошјето и зеленчукот, кои го намалуваат нивото на воспалителните процеси. Токму овие процеси се одговорни за многу дегенеративни промени поврзани со различни хронични нарушувања, вклучувајќи срцеви заболувања, сенилна деменција и рак. Претходните студии сугерираат дека флавонолите, исто така, го подобруваат протокот на крв во мозокот и кардиоваскуларниот систем на краток рок.

Сепак, истражувањето за ефектите на флаванолите врз видот не е спроведено. И сега 30 луѓе со просечна возраст од 26 години добиле бар во 47 гр темно чоколадо со содржина на какао од 72% или бар од 40 гр млечно чоколадо за најмалку три дена. Темно чоколадо содржи 8 пати повеќе флаваноли од млечни производи. Два часа по јадењето чоколада, учесниците во експериментот поминаа низ тестови со кои беа оценети многу аспекти на нивната визија, вклучувајќи контраст и перцепција на бои, како и острината на погледот. Тоа беше темно чоколадо што го направи најимпресивно влијание.