Именувани најдобрите производи за емоционално здравје

377

За да не страдаат од сезонско лошо расположение и депресија, се потпирајте на храна со магнезиум. Вработените на Универзитетот во Масачусетс дојдоа до заклучок дека не се подготвени аптечки додатоци, имено храната му помага на телото да добие магнезиум, што ја потиснува депресијата и ги штити од главоболки.

Недостатокот на магнезиум во телото влијае на расположението, а подготвените соединенија, според научниците, содржат само околу 60% од елементарниот магнезиум што му е потребен на човекот. Во овој случај, магнезиумот интензивно се конзумира и се излачува под стресови и преоптоварувања. Затоа, важно е да ја јадете храната што ја содржи.

Одлични извори на магнезиум за телото се бадеми, грав, кечеви, семки од тиква, темно чоколадо. Експеримент со депресивни пациенти на Универзитетот во Масачусетс покажа дека по шест недели од "диета на магнезиум" нивото на депресија кај испитаниците се намалило од умерено до минимално. Покрај тоа, пациентите имале поретки мускулни грчеви и главоболки.

Магнезиумот е важен за мозокот, научниците се сеќаваа, што случајно забележа дека алкохолот, кафето и антацидите, диуретиците и многу додатоци во исхраната влијаат на неговата нормална апсорпција од страна на телото.