Тоа е зеленчук што им е најпотребно на дијабетичарите.

911

Јадењето на овој зелен зеленчук помага во намалување на шеќерот во крвта. Значи, треба да се вклучи во исхраната на жртвите на тип 2 дијабетес.

Дијабетес е хронично доживотно нарушување во кое нивото на шеќер во крвта станува превисоко. Во 2012 година, 382 милиони луѓе на нашата планета официјално страдаат од дијабетес, а во 2035 година нивниот број ќе биде 592 милиони. Зборуваме само за оние кои имаат дијагностициран дијабет и практиката покажува дека до 30% од пациентите со дијабетес не знаат . Medicorum потсетува дека во случај на дијабетес од вториот тип, панкреасот не произведува доволно инсулин, или клетките на човечкото тело не реагираат со инсулин. Овој хормон е одговорен за контрола на нивото на гликоза во крвта. Симптомите на дијабетесот вклучуваат зголемена жед, честа мокрење, нарушувања во спиењето, нарушување на видот и тешка глад.

Во случај на дијабетес, исклучително е важно да ги преземе потребните лекови што ги пропишал лекарот, но можно е да се стабилизира нивото на шеќер во крвта со помош на правилна исхрана. Јадењето тиквини помага да се спречи растот на шеќер во крвта, како што нагласуваат британските нутриционисти. Овие зелен зеленчук не дозволуваат да се зголеми шеќерот бидејќи имаат низок гликемичен индекс. Покрај тоа, тиквички содржи минимална количина шеќер и јаглени хидрати, но тие се полнети со диетални влакна и совршено наситуваат лице долго време. Сето ова игра важна улога во контролирањето или спречувањето на дијабетесот.

Тиквички содржи сорти на влакна од полисахариди, како и други вредни хранливи материи како пектин. Сите од нив се корисни за регулирање на шеќерот во крвта. Покрај тоа, лешниците имаат сличен ефект, кој, исто така, треба активно да се конзумира.