Високите какао-чоколади работат со чуда со меморија

1085

Една нова студија покажа дека пиењето темно чоколадо ги ублажува стресовите симптоми и ја подобрува меморијата. Но, за оваа многу важна содржина во неа е какаото.

Американските истражувачи од Универзитетот Лома Линда открија дека темното чоколадо со висока концентрација на какао има позитивен ефект врз меморијата. За многу години, оваа група истражувачи го проучувале ефектот на чоколадата врз невролошките функции во однос на содржината на шеќер. Познато е дека колку е поголема количината на оваа состојка, толку посреќни се луѓето. Сега, истражувачите се фокусираа на изложување на темно чоколадо со концентрација на какао од 70%. Какао е главен извор на флавоноиди.

Научниците го оценија ефектот на дози од 48 g чоколада за сериозноста на гените на човечките имуни и дендритични клетки и на различни про и антиинфламаторни цитокини. Беа направени мерења, вклучувајќи и користење на електроенцефалографија, преку која поминаа луѓе кои консумираат различни количества какао и во различни периоди.

Резултатите од студијата јасно потврдија дека темната чоколада со концентрација на какао од 70% развива невропластичност, која има позитивен ефект врз мозокот и меморијата. Колку е поголема концентрацијата на какао во чоколадо, толку е поизразено позитивното влијание на овој производ врз когнитивните вештини, меморијата, расположението, имунитетот и другите карактеристики. Имајте на ум дека за прв пат научниците го истражувале ефектот на голема количина на какао во мали дози на чоколада, сосема споредливи со оние што ги консумирал некој за краток или долг временски период. И наодите тие се целосно задоволни.