Научниците кажаа кои производи го спречуваат мозочниот удар и дијабетесот

551

Кинеските научници објавија дека како резултат на нивното истражување, дознале кои производи можат да помогнат во спречувањето на болестите и кои, напротив, се опасни по здравјето.

Од античките времиња, се знае дека правилната исхрана игра важна улога во одржувањето на здравјето на една личност и неговата младост. Исто така, беше докажано дека некои производи, пак, може да предизвикаат развој на различни видови на болести.

Научниците одлучија да дознаат кој од производите треба да се додаде на нивната исхрана со цел да се заштити телото од болести и разни видови штетни ефекти.

Се испостави дека правилната исхрана може да спаси личност, вклучително и од такви опасни и страшни болести како мозочен удар и тип 2 дијабетес. Утврдено е дека магнезиумот го намалува развојот на овие болести, како и го олеснува коронарното срцево заболување, така што храната со магнезиум може да биде особено корисна за превенција на болести.

Како дел од нивниот експеримент, научниците анализирале податоци од неколку десетина студии, а околу еден милион испитаници учествувале во истражувањето.

Значи, секоја храна што содржи магнезиум може да ја намали веројатноста за развој на дијабетес тип 2 за 26%, а ризикот од мозочен удар е намален за 12%, додека шансите за добивање на исхемија на срцето се намалуваат за 10%.

Во исто време, таков резултат може да се добие ако се консумира редовно за само 0,1 проценти повеќе магнезиум.

Според научниците, дневниот внес на супстанцијата е од 0,5 до 0,75 грама.

Имајте на ум дека магнезиумот содржи зеленчук (спанаќ, зелка од морков). Исто така се наоѓа во ореви и житни култури, на пример, леќата, овес и просо.