Брзината на пешачење влијае врз животен век

2447

Британскиот весник за спортска медицина објави извештај за истражување од австралиските научници кои можеа да потврдат дека има поврзаност помеѓу брзината на одење и долг живот. Брзо одење ефикасно помага да се намали ризикот од предвремена смрт, велат истражувачите.

Група научници од Универзитетот во Сиднеј, која работеше во соработка со британските и ирските научници, откри дека брзото одење води кон намалување на смртноста од сите причини за просечно 20%. Ако брзо одење го практикуваат луѓе постари од 60 години, ефектот на лекување е двојно поголем, констатираа авторите на проектот.

Научниците забележуваат дека начинот на живот на повеќето возрасни лица вработени во работата на луѓето ја ограничува нивната физичка активност. За оние кои немаат време за спорт, истражувачите препорачуваат чести прошетки во воздухот. Одење со брзина од пет километри на час веќе се смета за умерена физичка активност, истакнаа експертите.

Како дел од овој проект беа анализирани податоци за 50.255 илјади лица на возраст од 30 години. Откако ги снимиле првите информации за пол, возраст, индекс на телесна маса и општо ниво на физичка активност на учесниците, во текот на следните две години, научниците ги надгледувале сите промени во здравјето на луѓето.

Како резултат на тоа, истражувачите откриле дека, во споредба со оние што одат бавно, луѓето со просечна брзина на одење го намалија ризикот од предвремена смрт од сите причини за 20%, а оние кои оделе со побрзо темпо - за 24%.

"Во примерокот на луѓе над 60 години, просечната брзина на одење го намали ризикот од смрт од кардиоваскуларни заболувања за 46%, а брзото и брзо одење - за 53%", истакнаа научниците.

Тие претпоставуваат дека зголемувањето на брзината на одење може значително да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести и, во врска со оваа околност, ризикот од смрт.