6 симптоми на евентуално згрутчување на крвта

985

Згрутчувањето на крвта носи смртна закана за луѓето. Овие крвни згрутчувања се формираат во луменот на крвните садови или во шуплината на срцето и можат да предизвикаат срцев удар, потези, срцев удар. Најчесто, појавата на згрутчување на крвта е поврзана со промени во составот на крвта на возраст над 35 години.

Лекарите раскажуваа за симптомите кои укажуваат на можен згрутчен тромб.

Прв симптом: оток на еден екстремитет. Според лекарите, отеченоста во нозете никогаш не треба да се смета за најнов. Отекувањето на само една нога укажува на можно влошување на снабдувањето со крв во виталните внатрешни органи. Ова обично се случува со длабока венска тромбоза.

Симптом два: болка во нозете. Честа болка и пецкање во долните делови на нозете, грчеви - ова е уште еден сигнал дека длабока венска тромбоза е можна кај некоја личност.

Третиот симптом: црвени ленти на кожата. Имајќи видено чудни црвени ленти на кожата паралелно со вените, не двоумете се да се консултирате со лекар. Овие бендови се топли на допир.

Симптом Четири: болка во градите. Појавата на болка или пецкање во градите за време на длабок здив е можен сигнал од телото што се појавува згрутчување на крвта во белите дробови.

Симптом петти: недостаток на здив. Ако отежнато дишење настанува "од нула", без зголемување на физичката активност, ова може да укаже и на згрутчување на крвта околу белите дробови. Особено, ако има уште моменти на вртоглавица.

Симптом шест: кашлица. Во случаи кога кашлицата е безвредна и е придружена со можни болки во градите или неуспех на срцевите удари, неопходно е да се види лекар.