Именувани предмети за домаќинството кои можат да предизвикаат рак

101

Секоја година бројот на туморски заболувања кај Русите постојано расте, и уште поважно е да се идентификуваат факторите на ризик. Експертите идентификуваа некои предмети за домаќинството кои можат да предизвикаат рак.

Сите ние често ги користиме освежувачите на воздухот, особено во бањите. Сепак, треба да знаете дека нивниот мирис содржи штетни состојки. Затоа би било корисно да се размислува за некои други методи на вентилација, на пример, вклучување на издувните гасови или употребата на прозорци.

Случаите со памучни перници ја зголемуваат веројатноста за развој на рак , бидејќи памукот е одличен хранлив материјал за пестициди и инсектициди. Хербицидите исто така се користат од земјоделците за заштита на памукот од штетници. Истражувачите откриле дека овие хемикалии се поврзани со зголемен ризик од рак, бидејќи тие содржат активна состојка наречена глифосат. Подобро е да се менуваат случаите на перница почесто и да се префрлат на некои други материјали.

Друга опасна компонента е обична боја. Особено оние од неговите сорти кои содржат испарливи органски компоненти. Една студија оваа година покажа дека поради ефектите на бојата, некои уметници, сликари и други приватни сликари имаат зголемен ризик од мочен меур, уста, панкреас и белодробни тумори, како и леукемија.

Обрнете посебно внимание на вашиот мебел. Честопати, синтетичката кожа е направена од пластичен полимер наречен поливинил хлорид, кој е штетен за нашето здравје. Затоа мебел изработен од синтетичка кожа е подобро да не се користи. Исто така опасен мебел изработен од масло од средна густина, кои содржат токсични хемикалии.