8 видови на рак кои може да се идентификуваат со човечко дишење

219

Експрес објавија дека научниците од Универзитетот во Кембриџ успеале да развијат алгоритам за дијагностицирање на четири типа на рак при човечко дишење. Што е најважно, овој метод ви овозможува да го идентификувате ракот во раните фази.

Според публикацијата, научниците сега спроведуваат студија во која учествуваат 4.000 пациенти, при што специјалистите кои го користат новиот метод ќе го детектираат ракот на белите дробови, што најчесто се откриваат од страна на лекарите само во доцна фаза, кога е неизлечива.

Покрај ракот на белите дробови, научниците признаваат, овој тест, исто така, ќе овозможи да се утврди ракот на цревата, хранопроводникот и желудникот. Означувач на овие видови на онколошки болести е хемиска трага што ја открива при вдишување. Оваа трага е зафатена со посебен сензор на силиконски микрочип.

"Иновативната технологија овозможува откривање на малигни клетки пред појавата на очигледни симптоми", велат научните експерти, според кои ова ќе помогне да спаси десетици илјади животи секоја година.

Претходно, веќе е развиен "респираторен" метод за откривање на рак. Тој дозволил да дијагностицира само еден вид на рак - стомакот. Нов тест фокусиран на траги од одредени хемикалии во издишаниот воздух ќе биде насочен прво на горенаведените четири типа на рак, а потоа, како што е планирано, ќе се користи за дијагностицирање на рак на панкреасот, простатата и мочниот меур.