Популарни пијалоци кои предизвикуваат рак

482

Лекарите велат дека развојот на ракот може да доведе до потрошувачка на пијалаци, кои се присутни во секојдневната исхрана на милиони луѓе.

Особено, меѓу вообичаените пијалаци консумирани секој ден, терапевтите произведуваат топол чај, како и силно кафе. Со дејството на овие пијалаци, научниците го поврзуваат развојот на рак на хранопроводникот, кој се јавува поради системско воспаление на мукозната мембрана.

На пример, ако имате навика да пиете топол чај или да јадете топли првични курсеви, клеточниот интегритет е нарушен во мукозната мембрана поради термички изгореници, што предизвикува појава на тумор. Патем, премногу ладни пијалоци, според научни податоци, се опасни во нивниот трауматски ефект врз мукозната мембрана на хранопроводникот, не помалку жешко.

Кога консумирате топли пијалаци, важно е да ги следите дали согоруваат усни, велат експертите. Исто така, според нив, чајот не треба да пие повеќе од пет минути.

Што се однесува до кафето, силното кафе, според онколозите, може да го зголеми ризикот од рак на простата.