Пет Топ белодробни здравствени совети

274

Белодробните заболувања се една од најголемите закани за човековото здравје, со секоја шеста смрт во светот. Пулмололозите од Германија споделија совети за тоа што треба да преземат за да се зачува здравјето на белите дробови.

Совет еден: престанете со пушењето. Можеби некој овој совет се чини тривијален, но всушност тоа е еден од најдобрите за рехабилитација на белите дробови во неговата ефикасност. Пушењето придонесува за потешки сценарија на болести кои влијаат на пулмоналниот тракт, може да доведат до астма, фиброза и рак.

Совет два: физичка активност. Физичката активност е исклучително важна за здравјето на белите дробови - ја стимулира активноста на ткивата и ги поттикнува белите дробови да бидат пополнети со кислород, што исто така ја стимулира циркулацијата на крвта и го штити срцето, го подобрува метаболизмот.

Совет три: почесто во свеж воздух. Експертите наведуваат дека живеењето во еколошки непријателска средина со воздух, во кое има многу автомобилски и индустриски емисии, е опасно за здравјето на белите дробови. Според нив, треба да ја пронајдете можноста што е можно почесто да бидете во зелени површини, каде што воздухот се чисти поради изобилството на вегетација.

Совет четири: Зајакнување на имунитетот. Со возраста, имунитетот на лицето слабее и станува потешко да се спротивстави на инфекциите, вклучувајќи ги и инфекциите на белите дробови. Повозрасните, пооригиналните, неопходно е да се преземат различни мерки за зајакнување на имунолошкиот систем, за здравјето на белите дробови од оваа директна корист.

Совет Пет: дише правилно. Важно е да дишете длабоко, земајќи ги целосно вдишувања. Покрај тоа, експертите препорачуваат да вежбаат некои вежби за дишење секој ден за неколку минути за да го промовираат здравјето на белите дробови.