Домати и јаболка им помагаат на пушачите на белите дробови

270

Користејќи ја достапната храна, може да ја подобрите состојбата на белите дробови, вклучувајќи ги и пушачите, изјавија научниците од САД. Претставниците на науката веруваат дека пушачите треба почесто да јадат домати и јаболки за да ги подобрат и регенерираат белите дробови.

"Домати и јаболка имаат позитивен ефект врз состојбата на белите дробови кај луѓето со зависност од никотин", велат експертите.

Според истражувачите, доматите и јаболката содржат супстанции кои ја штитат поставата на белите дробови од оштетување и развојот на воспалението. Ако постојат веќе постоечки лезии во белите дробови, тогаш супстанциите во доматите и јаболките придонесуваат за нивно забрзано враќање на интегритетот на ткивата.

Ова е поддржано од експериментални податоци со учество на 600 пушачи. Научниците ги анализирале карактеристиките на нивната исхрана, пушењето и здравјето. Се покажа дека пушачите кои редовно консумираат домати и јаболка им даваат на белите дробови посигурна заштита од уништување.

"Кај пушачите кои секојдневно јаделе мало јаболко и неколку домати, состојбата на белите дробови била подобра во споредба со другите. Исто така, тие вдишуваа повеќе воздух ", објавија авторите на студијата.

Тие истакнаа дека употребата на свежи домати и јаболка е ефикасна за реставрација на белите дробови кај пушачите - свежи сокови не даваат таков резултат.